Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Απίθανο βίντεο με γαρίδα mantis να τρυπάει ψάρι σε αργή κίνηση


Τα στοματόποδα που είναι επίσης γνωστά ως γαρίδες mantis είναι αρκετά εντυπωσιακά. Τα μάτια τους μπορούν να δουν με τρόπο που μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε και οι γροθιές τους είναι τόσο δυνατές που έχουν εμπνεύσει πολλά επιτεύγματα μηχανικής.

Η βιντεοσκόπηση της εκπληκτικής ταχύτητας με την οποία χτυπούν ή λογχίζουν το θήραμά τους είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της κάμερας αργής κίνησης. Οι γαρίδες mantis χρησιμοποιούν μια τεχνική που είναι παρόμοια με αυτή της γαρίδας πιστόλι (επιστημονική ονομασία Alpheidae), αποκάλυψε το βίντεο στο Earth Unplugged . Ωστόσο ενώ η γαρίδα πιστόλι μεγαλώνει το πολύ 5 εκατοστά, οι γαρίδες mantis μπορούν να μεγαλώσουν εφτά φορές περισσότερο. Οι δημιουργοί του βίντεο δεν την ονομάζουν «εξωγήινο κυνηγό» για το τίποτα.

Οι γαρίδες mantis έχουν δύο κύριες τεχνικές για να σκοτώσουν το θήραμά τους. Οι τεχνικές «χτπήματος» δίνουν μια σύντομη γροθιά που αναισθητοποιεί το θήραμα κα χρησιμοποιείται σε είδη με σκληρό περίβλημα όπως τα καβούρια. Οι τεχνικές «λογχίσματος» έχουν μυτερές προεξοχές για να μαχαιρώνουν και τραβούν το θύμα προς το μέρος τους. Όπως και να έχει θα πρέπει να προσέχετε γιατί ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί δύτες χάνουν τα δάκτυλά τους. Μπορούν να σας κόψουν ένα δάχτυλο αρκετά εύκολα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου