Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Dracaena Draco - Το δέντρο που "ματώνει"



Dracaena draco (δράκαινα ο δράκων), το δέντρο του δράκουν των Κανάριων νησιών ή δράκος είναι ένα υποτροπικό δενδρώδες φυτό του γένους Dracanea. Υπάρχει στα Κανάρια νησιά, το Πράσινο Ακρωτήριο (Cape Verde), το δυτικό Μαρόκο και τις Αζόρες. Είναι το φυσικό σύμβολο του νησιού του Tenerife, μαζί με τον μπλέ σπίνο.

To Dracaena Draco είναι μονοκοτυλήδονο με δενδρώδης ανάπτυξη και ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae. Όταν είναι νέο έχει ένα στέλεχος. Στα 10-15 χρόνια το στέλεχος σταματά να αναπτύσεται και παράγει ξιφοειδή φύλλα με άνθη που μυρίζουν σαν κρίνα και ακολουθούν κοραλί μούρα. Σύντομα ένα στεφάνι μπουμπουκιών εμφανίζεται και το φυτό αρχίζει τις διακλαδώσεις. Κάθε κλαδί αναπτύσεται για 10-15 χρόνια και επαναδιακλαδίζεται έτσι ώσε ένα ώριμο φυτό αποκτά σχήμα ομπρέλας. Αναπτύσεται αργά, απαιτεί περίπου 10 χρόνια για να φτάσει τα 1.2 μέτρα σε ύψος αλλά μετά αναπτύσεται γρηγορότερα.



Αφού είναι μοκολοτυλίδονο, δεν έχει ετήσιους ή κύκλους ανάπτυξης και έτσι η ηλικία του μπορεί να εκτιμηθεί μονο από τον αριθμό των διακλαδώσεων πριν φτάσουμε στον θόλο. Το δείγμα που λέγεται ""El Drago Milenario" (ο δράκος χίλιων ετών) και μεγαλώνει στο Icod de los Vinos του βορειοδυτικού Tenefire, είναι το παλαιότερο ζωντανό φυτό του είδους του. Η ηλικία του εκτιμήθηκε το 1975 να έιναι σεχδόν 250 ετών, με μέγιστο τα 365 έτη. Είναι επίσης το μεγαλύτερο D. draco δέντρο ζωντανό. Ο μεγάλος του κορμός οφείλεται στο σύμπλεγμα των εναέριων ριζών που αναδύονται από τις βάσεις των χαμηλότερων κλαδιών και αναπτύσονται μέχρι το έδαφος.Καθώς κατεβαίνουν τον κορμό, προσκολλώνται σφιχτά σε αυτόν και συνισφέρουν έτσι στην αύξηση της ακτίνας του κορμού.



Όταν ο φλοιός ή τα φύλλα κοπούν, εκλύεται ένα κόκκινο ρετσίνι, ένα από τα κύρια συστατικά της ουσίας που είναι γνωστή ως αίμα του δράκου και χρησιμοποιείται ως βαφή ξύλου όπως στα βιολιά Στραντιβάριους. Επίσης έχει πολλές παραδοσιακές φαρμακευτικές χρήσεις.

Οι Guanches λάτρευαν ένα είδος στο Tenerife και μετέτρεψαν τον κορμό του σε ένα κούφιο μικρό καραφύγιο. Ο Humboldt το είδε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Ήταν 21 μέτρα ψηλό με 14 μέτρα περιφέρεια και εκτιμάται ότι ήταν 6000 ετών. Καταστράφηκε σε καταιγίδα το 1868.

Το Dracaena Draco καλλιεργείται και είναι ευρέως διαθέσιμο ως διακοσμητικό δέντρο πάρκων, κήπων και αναδώσωσης σε ξηρά κλίματα. Έχει βραβευτεί με το Royal Horticultural Society Award of Garden Merit.

Παρόμοιο δέντρο είναι Dracaena cinnabari, το Αίμα του Δράκου το οποίο υπάρχει στη Σοκότρα, ένα νησί κοντά στην Υεμένη).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου