Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Πως να χάσεις λίπος από την κοιλιά

 

 Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε κάνει καποια δίαιτα ή διατροφή σε κάποια φάση στη ζωή μας και όλοι μας θέλουμε να χάσουμε λίπος από την κοιλιά.

Το να χάσεις λίπος από την κοιλιά είναι για κάποιους ο μοναδικός, αν όχι ο βασικός, στόχος.

Το λίπος όσο και να το θες δεν χάνεται τοπικά αλλά από όλο το σώμα. Αν θες να χάσεις λίπος από την κοιλιά δεν χρειάζεται να επικεντρώνεσαι μόνο σε ασκήσεις κοιλιακών και εξαντλητικές δίαιτες.

Αν θες να μάθεις πως να χάσεις λιπος από την κοιλιά σε ρεαλιστικούς ρυθμούς που δεν θα επιρεάσουν την υγεία σου, συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο και θα μάθεις την αλήθεια που κάποιοι κρύβουν.

Θυμίσου ότι η κοιλιά και οι γλουτοί είναι οι πρώτες αποθήκες λίπους στο σώμα και οι τελευταίες που θα αδειάσουν.

Τι είναι το λίπος;

 Λίπος είναι το σύνολο των λιπιδίων που συσωρεύονται στους ιστούς. Η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους ονομάζεται ινσουλίνη και αυξάνεται όταν αυξάνεται η ποσότητα σακχάρων στο αίμα. Το λίπος βοηθαέι στη προστασία των οργάνων και στη διάσπαη των λιποδιαλυτών βιταμινών. 

Η υπερβολική μείωση λίπους κάτων από 5% προκαλεί σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

 Η υπερβολική συσώρευση λίπους ονομάζεται παχυσαρκία και προκαλεί επίσης πολλά σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας. 

 

Κατηγορίες λίπους

1. Υποδόριο λίπος

Είναι το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.

2. Σπλαχνικό λίπος

Είναι το λίπος που βρίσκεται ανάμεσα στα όργανα

Παράγοντες που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά

 1. Υπερθερμιδική διατροφή

Ο κυριότερος παράγοντας αύξησης λίπους είναι  υπερθερμιδική κατάσταση στο κλείσιμο της ημέρας. Όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε, αυτές οι θερμίδες αποθηκεύονται ως λίπος. Η κοιλιά είναι μια από τις πρώτες αποθήκες λίπους.

2. Έλλειψη άσκησης

Η άσκηση είναι ο κύριος παράγοντας που θα σε βοηθήσει να καψεις θερμίδες. Αν κάψεις αρκετές θερμίδες ώστε να έρθεις σε υποθερμιδική κατάσταση, θα κάψεις και λίπος. Η αεροβική αυξάνει την αντοχή και καιει θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η άσκηση με αντιστάσεις αυξάνει τον μυικό όγκο, τον μεταβολισμό και καίει θερμίδες ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

3. Μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης

Η ζάχαρη και το αλκοόλ είναι το νούμερο ένα εχθρός στη μείωση λίπους. Η ζάχαρη είναι αυτό που αποκαλούμε "κενές θερμίδες". Είναι άχρηστες θερμίδες που δεν προσφέρουν κάποια θρεπτική αξία και αυξάνουν την έκριση ινσουλίνης και την εναπόθεση λίπους στη κοιλιά και στο σώμα.

 4. Αλκοόλ

Το αλκοόλ και η ζάχαρη είναι το νούμερο ένα εχθρός στη μείωση λίπους. Το αλκοόλ είναι αυτό που αποκαλουμε "κενές θερμίδες". Είναι άχρηστες θερμίδες που δεν προσφέρουν κάποια θρεπτική αξία. Το αλκοόλ επίσης προκαλεί αφυδάτωση και επιβαρύνει το συκώτι.

 5. Έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος είναι βασικός παράγοντας στην μείωση λίπους και στην επιδιόρθωση τραυματισμών. Η έλλειψη ύπνου μειώνει τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό και έτσι αυξάνευαι η εναπόθεση λίπους. 

 

Πως να χάσεις λίπος απο την κοιλιά

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή. Ο δρόμος είναι ένας, είναι απλός, αποτελεσματικός και χρειάζεται υπομονή. Ακολούθησε αυτά τα βήματα και θα χάσεις λίπος από την κοιλιά.

1. Υποθερμιδική διατροφή

Υποθερμιδικό στάδιο σημαίνει ότι προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις. 

Δεν χρειάζεται να προσλαμβάνεις ελάχιστες θερμίδες. 300 θερμίδες λιγότερο από όσες χρειάζεσαι θα σε βοηθήσουν να χάσεις λίπος χωρίς να πεινάσεις.

Οι θερμίδες που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα εξαρτώνται από την φυσική σου κατάσταση και τον τρόπο ζωής σου.

Το σύνολο των θερμίδων σου αποτελείται απο μακροστοιχεία. Αυτά είναι οι πρωτείνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος

Για να βρεις πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις μπορεις να κατεβάσεις μια εφαρμογή μέτρησης μακροστοιχείων στο κινητό σου 

2. Άσκηση

Η άσκηση είναι αυτό που θα επιταχύνει την καύση λίπους. Μέσω της άσκησης θα κάψεις περισσότερες θερμίδες. Αυτά θα σε βοηθήσει να μπεις σε υποθερμιδικό στάδιο πολύ πιο γρήγορα χωρίς να στερηθείς πολύ φαγητό.

Μπορείς να κάνεις δυο ειδών άσκηση 

α) Αεροβική άσκηση

Περιλαμβάνει ασκήσεις κυρίως αντοχής όπως είναι το τρέξιμο. Η αεροβική άσκηση βοηθάει στο κάψιμο λίπους εξαιτίας της άυξησης της αναπνοής. Το λαχάνιασμα αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου το οποίο βοηθάει στη διάσπαση λίπους. Το κάψιμο των θερμίδων θα σε βοηθήσει να μπεις σε υποθερμιδικό στάδιο. 

 Η αεροβική άσκηση μπορεί να είτε μεγάλης διάρκειας όπως το μέτριο τρέξιμο ή έντονη όπως το έντονο τρέξιμο και το σχοινάκι. Στην αεροβική άσκηση οι θερμίδες καίγονται μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

β) Αναερόβια άσκηση

Περιλαμβάνει ασκήσεις με αντίσταση. Η αντίσταση μπορεί να προέρχεται από βάρη, λάστιχα και το βάρος του σώματος.

Η άσκηση με αντισταση αυξάνει τον μυικό όγκο με αποτέλεσμα να αυξανεται ο μεταβολισμός. Σε  αυτού του είδους άσκηση το σώμα συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμα και μετά την άσκηση.

Λάθη που κάνουν όσοι θέλουν να χάσουν λίπος.

1. Εξαντλητικές δίαιτες

Ένα τεράστιο λάθος που κάνουν όσοι θέλουν να χάσουν λίπος από την κοιλιά είναι οι εξαντλητικές δίαιτες. Αυτές οι δίαιτες που μειώνουν δραματικά τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνεις θα σε οδηγήσουν σε αδυναμία και απώλεια μυικού ιστού. 

Απώλεια μυικού ιστου σημαίνει μείωση μεταβολισμού.

Μια σωστή δίαιτα για μείωση λίπους θα σου μειώσει 300-500 θερμίδες το πολυ.

 2. Τροφές χωρίς θερμίδες αλλά και χωρίς θρεπτικά συστατικά

Υπάρχουν τροφές που οι θερμίδες τους είναι μηδαμινές κι αρκετά φαγώσιμα προιόντα είναι κατασκευασμένα από αυτά. Η κατανάλωση μόνο τετοιων τροφών θα οδηγήσει στο πρώτο λάθος. 

Οι τροφές πρέπει να προσφέρουν έναν λογικό αριθμό θερμίδων για να περιέχουν τα απαραιτητα μακροστοιχεία που χρειάζεται το σώμα σου και φυσικά τα θρεπτικά συστατικά.

3. Άσκηση μόνο σε τοπικά σημεία

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοι είναι ότι επικεντρώνονται στο σημείο που θέλουν να χάσουν λίπος.

Αν θέλεις να χάσεις λίπος από την κοιλιά και κάνεις μονο ασκήσεις κοιλιακών, δεν θα έχεις κανένα αποτέλεσμα.

Το λιπος δεν χάνεται τοπικά αλλά από όλο το σώμα. Θα χάσεις το ίδιο λίπος από την κοιλιά είτε αν κάνεις ασκήσεις κοιλιακών είτε αν κάνεις ασκήσεις όμων.

4. Πέφτουν θύματα διαφημήσεων

Το ίντερνετ και τα social media είναι γεμάτα από φωτογραφίες πριν και μετά. Είναι γεμάτα με personal trainer και κανάλια γυμναστικής. 

Οι περισσότεροι πεφτουν θύματα αυτών που βλέπουν. Κάποιες φωτο είναι επεξεργασμένες και σχεδόν όλες είναι τραβηγμένες με συγκεκριμένη τεχνική ώστε να φαίνεται το σώμα καλύτερο από ότι είναι. Αυτό γίνεται με τον φωτισμό, τη γωνία λήψης αλλά και την προετοιμασία του μοντέλου πριν τη φωτογράφιση (αφυδάτωση, γυμναστική).

5. Ψάχνουν γρήγορες λύσεις

Η μόνη συνταγή για να χάσεις λίπος και να φαίνεται ωραιο το σώμα σου ειναι ο συνδιασμός διατροφής και άσκησης. Αυτό ανάλογα με την φυσική σου κατάσταση μπορεί να διαρκέσει από 3 μήνες εώς 1 χρόνο. Οτιδήποτε υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα είτε είναι απάτη είτε κάνει χρήση ουσιών.

 

Συμπερασμα: Το πως να χάσεις λίπος από την κοιλιά είναι πολύ απλό. 

1. Μέτρα θερμίδες και μακροστοιχεία

2. Κάνε 20-30 λεπτά αερόβιας ή αναερόβιας άσκησης

3. Κοιμήσου καλά

4. Υπομονή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου