Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Πως μοιάζει κάποιος που έχει χτυπηθεί από κεραυνό και επέζησε;


Το 1977, ο γερμανός καθηγητής φυσικής Georg Lichtenberg έκανε μια περίεργη ανακάλυψη, όταν η σκόνη του αέρα έκατσε σε ηλεκτρικά φορτισμένες πλάκες και εμφανίστηκαν όμορφες φιγούρες σκόνης σε σχήμα δέντρου. Ο Lichtenberg ότι αυτές οι φιγούρες έδειχναν την κίνηση του ηλεκτρικού πεδίου. Οι φιγούρες αυτές, που αργότερα ονομάστηκαν μορφές Lichtenberg, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων και φιλοσόφων επειδή πίστευαν ότι έτσι επιδεικνύονταν η πραγματική φύση του ηλεκτρικού πεδίου. Σήμερα ξέρουμε ότι οι μορφές Lichtenberg είναι διακλαδισμένα σχέδια που ίσως δημιουργούνται όταν ηλεκτρικές εκκενώσεις μεγάλης τάσης περνούν είτε πάνω είτε μέσα από μονωτικά υλικά.

Οι μορφές Lichtenberg είναι αρκετά όμορφες αλλά αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί να συμβούν και σε ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από κεραυνό. Ο κεραυνός, ο οποίος είναι μια τεράστια εκκένωση στατικού ηλεκτρισμού που είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας ηλεκτρικά φορτισμένων περιοχών μεταξύ της επιφάνειας της Γης και των σύννεφων, είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και τραυματισμών που συνδέονται με τον καιρό στην Αμερική. Μεταξύ του 1959 και 2003, πέθαναν από κεραυνό 3.696 άτομα. Αν και τα ποσοστά πέφτουν, περίπου 30 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν ακόμα από κεραυνό. Περίπου το 10% των θυμάτων του κεραυνού πεθαίνουν και το 70% υποφέρει από μια σειρά μακροχρόνιων προβλημάτων όπως εγκεφαλική βλάβη και αλλαγή στη συμπεριφορά.

Μορφή Lichtenber σε πλέξιγκλας








Τρισδιάστατη μορφή Lichtenberg
Είναι ενδιαφέρον όμως ότι όταν ο κεραυνός χτυπήσει μερικούς ανθρώπους, εμφανίζουν μορφές Lichtenberg στο δέρμα τους. Για παράδειγμα μια αναφορά του 2.000 από το New England Journal of Medicine περιγράφει την περίπτωση ενός 54χρονου που χτυπήθηκε από κεραυνό. Αρχικά ήταν σαν ναρκωμένος αλλά μέχρι να φτάσει στα επείγοντα καλυτέρευσε και περεταίρω εξέταση ανακάλυψε ότι είχε ένα σχέδιο σαν φύλλα φτέρης. Αυτό το ανώδυνο δερματικό σημάδι ήταν κατά μήκος του χεριού, της πλάτης και του ποδιού. Τα σημάδια εξαφανίστηκαν δύο μέρες αργότερα.

Domart and Garet, NEJM
Το σχέδιο στο χτυπημένο δέρμα του ασθενή είναι πολύ πιθανό να προήλθες από τη ρίξη τροχοειδών αγγείων από την ηλεκτρική εκκένωση. Μερικές φορές λέγονται «ηλεκτροφόρα άνθη – lightning flowers» ή «πτέρωμα του δέρματος – skin feathering» αλλά ο ιατρικό όρος είναι δενδροειδής ερύθημα – arborescent erythema- ή κεραυνογραφικά σημάδια –keraunographic markings-.

Ένας άλλος άντρας με το όνομα Winston Kemp, χτυπήθηκε από κεραυνό το 2011 ενώ προφύλασσε τις κολοκύθες του από καταιγίδα. Ο άντρας, που ειρωνικά είναι ηλεκτρολόγος, δεν πρόσεξε καν ότι χτυπήθηκε μέχρι που τα σημάδια εμφανίστηκαν γύρω από το χέρι του περίπου μετά από μια ώρα αφού επέστεψε σπίτι. Το χέρι του τότε άρχισε να μουδιάζει και να βγάζει φουσκάλες. Τα σημάδια κράτησαν για ένα μήνα περίπου.


Winston Kemp


Αν και αυτά τα σημάδια μπορεί να φαίνονται όμορφα, είναι εξαιρετικά σπάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι θύματα κεραυνού έχουν πολύ χειρότερη τύχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου