Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Το τσιμπούρι που το τσίμπημά του προκαλεί αλλεργία στο κρέας

Το τσιμπούρι αυτό είναι γνωστό ως Lone Star (Amblyomma americanum) και μεταφέρει πληθώρα ασθενειών όπως την Rocky Mountain Spotted Fever, όμως δεν ειναι φορέας της νόσου Lyme που είναι η πιο γνωστή ασθένεια που μεταδίδεται από τσιμπούρια.

Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστηκό αυτού του τσιμπουριού έιναι ότι κάνει τους ανθρώπους αλλεργιούς στο κρέας. Το τσιμπούρι μεταφέρει alpha-gal, (Γαλακτόζη-άλφα-1,3-γαλακτόζη) η οποία είναι ένας τύπος σακχάρου που βρίσκεται στα μη πρωτεύοντα θηλαστικά.



Κάτω από κανονικές συνθήκες το στομάχι χωνεύει την alpha-gal χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Η alpha-gal όμως στη κυκλοφορία του αίματος είναι διαφορετικό θέμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα εναντίον της. Την επόμενη φορά που το σώμα θα αντιμετωπίσει την alpha-gal ανταποκρίνεται λες και το σάκχαρο είναι πραγματικά ο υπερήρωας και τα αντισώματα ο εγκληματίας. Σε αυτό το σημείο, αυτό μπορεί να συμβεί  είτε όταν είναι η alpha-gal στο κυκλοφορικό είτε όταν είναι στο πεπτικό σύστημα.

Η ένταση των αντιδράσεων ποικίλει αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί ανικανότητα αναπνοής και αίσθημα ότι καίγεσαι ολοκληρος κάθε φορά που αυτό το άτομο τρώει κρέας.

Η συσχέτιση έγινε για πρώτη φορά όταν μια προσβολή τσιμπουριών διαφόρων ειδών προκάλεσε παρόμοια συμπτώματα στην Αυστραλία πριν 7 χρόνια. Έγιναν προειδοποιήσεις τον Φεβρουάριο αλλά αυτό το καλοκαίρι ο αριθμός τέτοιων υποθέσεων έχει αυξηθεί. Το τσιμπούρι εξαπλώνεται στις Η.Π.Α και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό στο Long Island, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό και το εύρος των ανθρώπων που τσίμπησε. Η αλλεργιολόγος Dr Erin McGintee αναφέρει ότι είδε 200 περιστατικά τα τελευταία 3 χρόνια.

Αυτοί που έχουν την αλλεργία μπορούν να καταναλώσουν κρέας κοτόπουλου ή ψαριού αλλά μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα ή φυτικά προϊόντα μαγειρεμένα με ζωικό λίπος, μπορούν να προκαλέσουν μια τέτοια αντίδραση. Οι αλλεργιολόγοι δεν είναι σίγουροι αν η αλλεργία θα εξασθενήσει με τον καιρό. Όσοι νοσηλεύτηκαν, σε περίπτωση που χωνέψουν μικρή ποσότητα κρέατος ή παράγωγα κρέατος, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα αντιδράσεων της αλλεργίας και τα επίπεδα αυτά αυξάνονται κάθε φορά που το άτομο εκτίθεται.

Η McGintee προειδοποιεί ότι η αντίδραση μπορεί να προκληθεί μέχρι 8 ώρες μετά την κατανάλωση κρέατος και αυτό καθιστά δύσκολο την αναγνώριση του παράγονται που προκαλεί την αλλεργία.


Dr Erin McGintee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου