Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από τους υποθαλάσσιους «νεραϊδόκυκλους»



Εδώ και χρόνια, περίεργοι κυκλικοί σχηματισμοί στη Βαλτική Θάλασσα έχουν κινήσει την περιέργεια των κατοίκων. Μερικοί νόμιζαν ότι είναι κρατήρες από εκρήξεις βομβών ή ότι δημιουργήθηκαν από νεράιδες ή εξωγήινους. Τελικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.

«Δεν έχει να κάνει ούτε με βόμβες ούτε με προσγειώσεις εξωγήινων» είπε η βιολόγος Maranne Holmer του University of Southern Denmarkκαι ο Jens Borum από το University of Copenhagen σε μία δήλωση. «Ούτε με νεράιδες, που στις παλιές μέρες έπαιρναν το φταίξιμο για παρόμοια φαινόμενα στη ξηρά, οι νεραϊδόκυκλοι είναι ένα πολύ γνωστό παράδειγμα.»

Όπως μπορούμε να δούμε στη φωτογραφία, οι κύκλοι είναι φτιαγμένοι από ένα σκούρο πράσινο, σχεδόν μαύρο χρώμα. Αυτά είναι δαχτυλίδια αποτέλεσμα της άνθησης ενός υποθαλάσσιου φυτού  που λέγεται eelgrass (κοινή ονομασία αρκετών φυτών όπως η Zostera και η Vallisnaria). Κανονικά αυτά τα φυτά σχηματίζουν λιβάδια, αλλά στην νήσο  Møn της Δανίας, ο ωκεάνιος πυθμένας είναι ασβεστολιθικός και στερείται της λάσπης που αρέσει στα φυτά. Έτσι αναπτύσσονται στέλνοντας βλαστούς προς τα έξω και επεκτείνονται ακτινικά.


Αυτές οι συστάδες βλάστησης, συσσωρεύουν λάσπη που έχει υψηλά επίπεδα θείου, όπως περιγράφεται στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marine Biology. Τα θειούχα είναι τοξικά στο eelgrass σε συγκεκριμένες ποσότητες και τελικά συγκεντρώνονται στο κέντρο αυτών των κύκλων, σκοτώνοντας τα γηραιότερα φυτά. Τα νεότερα φυτά στο εξωτερικό χείλος των κύκλων επιβιώνουν, αφήνοντας πίσω τους κύκλους που βλέπετε στην φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου