Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Λευκή φάλαινα αλμπίνο καταγράφηκε σε βίντεο


Ο Herman Melville ξόδεψε πάρα πολύ χρόνο για το κυνήγι της λευκής αυτής φάλαινας. Κάθε χρόνο όμως στην Αυστραλία η αναζήτηση είχε διαφορετικό κίνητρο από την εκδίκηση που ήθελε ο καπετάνιος Ahab στο λογοτεχνικό μυθιστόρημα Moby Dick. O Migaloo, ο σύγχρονος Moby Dick της Αυστραλίας έχει αγαπηθεί από πολλούς και η έλευσή του πρόσφατα ήταν καλοδεχούμενη, ειδικά από τις επιχειρήσεις τουρισμού.

Από την πρώτη θέαση του Migaloo φέτος, έγιναν πολλές κρουαζιέρες με σκοπό να τον δούνε και αρκετές από αυτές ήταν επιτυχής.

Ο Migaloo (λευκός φίλος στη γλώσσα Mayi-Katuna του βόρειου Queensland) εθεάθη  για πρώτη φορά το 1991 σε ηλικία 3-5 ετών. Είναι εντελώς λευκός και αν και δεν είναι η μόνη φάλαινα αλμπίνο τέτοιου είδους στον κόσμο, ο Migaloo προτιμά να κολυμπά σε νερά που οι άνθρωποι μπορεί να τον δουν. Κατά τη διάρκεια του Αυστραλιανού χειμώνα μετανάστευσε στην ανατολική ακτή. Περισσότερες από 12.000 φάλαινες κάνουν το ίδιο ταξίδι αλλά συνήθως μένουν μακριά μέσα στη θάλασσα όπου είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Συνεπώς ο Migaloo τράβηξε αρκετή προσοχή. Οι ήχοι του (το τραγούδι της φάλαινας) μπορεί να αγοραστεί στο itunes, δημιουργήθηκε λογαριασμός στο tweeter προς τιμήν του και προωθούνται κρουαζιέρες με σκοπό να τον εντοπίσουν για να τον δουν.

Στην αρχή υπέθεσαν ότι είναι αλμπίνο, όμως τα μάτια του Migaloo είναι καφέ και όχι κόκκινα ή άσπρα, αμφισβητώντας έτσι αυτή τη θεωρία. Ωστόσο μια μελέτη στο DNA του Migaloo στο Australian Marine Mammal Center ανακάλυψε μια διαγραφή κυτοσίνης που περικόπτει την τυροσινάση, την πρωτεΐνη που παράγει μελανίνη και οδηγεί στον πραγματικό αλμπινισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου