Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Το δέντρο που δίνει 40 είδη φρούτων


Είναι μια συνεχιζόμενη σειρά υβριδισμού φρουτόδεντρων του γλύπτη Sam Van Aken από το Syracuse University και το ονομάζει Το Δέντρο των 40 Φρούτων (Tree of 40 Fruit). Τον περισσότερο χρόνο δείχνει συνηθισμένο αλλά την άνοιξη τα άνθη του δέντρου προβάλουν διάφορους τόνους του ροζ, λευκού και βυσσινί. Τότε από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο φέρει 40 διαφορετικά είδη φρούτων συμπεριλαμβανομένου αμύγδαλα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα και δαμάσκηνα.

Αυτό το κατόρθωμα επιτεύχθηκε με τον εμβολιασμό αρκετών διαφορετικών ποικιλιών, μερικές από τις οποίες είναι αρκετών αιώνων, λέει ο Aken στο Epicurious.

Η κύρια πηγή του είναι ένας οπωρώνας στο New York State Agricultural Experiment Station, τον οποίο νοίκιασε όταν έμαθε ότι θα τον κατεδάφιζαν. Αφού κατασκεύασε μια χρονική σειρά του πότε κάθε ένα από τα 250 είδη ανθίζουν σε σχέση με τα άλλα μεταξύ τους, άρχισε να εμβολιάζει μερικά στη ριζική δομή ενός μόνο δέντρου. Όταν το «λειτουργικό δέντρο» ήταν σχεδόν δύο ετών, πρόσθετε περισσότερες ποικιλίες πάνω στο δέντρο ως ξεχωριστά κλαδιά, εξηγεί το Science Alert. Μια φέτα που περιλαμβάνει ένα μπουμπούκι, μπαίνει στην τομή του λειτουργικού δέντρου και δένεται εκεί. Καθώς θεραπεύεται τον χειμώνα, το κλαδί γίνεται ένα ακόμα φυσιολογικό κλαδί του δέντρου και κλαδεύεται ως συνήθως.
Sam Van Aken

 Μέχρι τώρα έχουν αναπτυχθεί 16 Δέντρα των 40 Φρούτων και το καθένα τους είναι σχεδόν 5 ετών. Επέλεγε πυρηνόκαρπα επειδή έχουν μεγάλη ποικιλομορφία και είναι συμβατά.


«Εμβολιάζοντας αυτές τις διαφορετικές ποικιλίες σε ένα δέντρο με συγκεκριμένη σειρά μπορώ να σμιλέψω το πώς θα ανθίσει το δέντρο» λέει. «Μου έχουν πει διάφοροι ότι θέλουν στον κήπο τους ένα δέντρο που να τους προμηθεύει με την τέλεια ποσότητα και ποικιλία φρούτων.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου