Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα θεαματική θεραπεία για το μελάνωμα εγκρίθηκε από τον FDA

Αντικαρκινικά αντισώματα
Ο FDA έγκρινε μια νέα θεραπεία για τους ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα. Η θεραπεία Keytruda (pembrolizumab), αποδείχθηκε τόσο επιτυχής στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών που δόθηκε στο φάρμακο αυτό προορισμός ως θεαματική θεραπείααπό τον FDA, πράγμα που σημαίνει ότι προωθήθηκε γρήγορα για έγκριση.

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που αρχίζει στα κύτταρα που περιέχουν χρωστική ουσία και λέγονται μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα βρίσκονται κυρίως στο δέρμα αλλά μπορεί να βρεθούν επίσης και σε άλλες περιοχές όπως το μάτι και τα έντερα.


Το μελάνωμα είναι λιγότερο κοινό από άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος όμως είναι ο πιο σοβαρός. Καταμετράται στο περίπου 5% όλων των νέων τύπων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το National Cancer Institute, εκτιμάται ότι πάνω από 76.000 πολίτες θα διαγνωστούν με μελάνωμα αυτό το χρόνο και περίπου 10.000 θα πεθάνουν.

Η νέα θεραπεία είναι ένα αντίσωμα που λειτουργεί ανεβάζοντας την ικανότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων να καταπολεμήσουν τα κύτταρα των όγκων. Συγκεκριμένα, η Keytruda στοχεύει ένα μόριο που λέγεται προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος 1 (PD-1) και το αποτρέπει από το αλληλεπιδρά με τα μόρια που το δεσμεύουν φυσικά στο σώμα. Το PD-1 τράβηξε το ενδιαφέρον τα πρόσφατα έτη επειδή ήταν προτεινόμενο ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή των όγκων από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα Τ κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αναζητούν και καταστρέφουν κύτταραόγκων. Το PD-1 είναι ένας υποδοχέας που βρίσκεται στα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα  ο οποίος ρυθμίζει αρνητικά την αντίδραση του ανοσοποιητικού αναστέλλοντας την ανάπτυξη των T κυττάρων. Τα επίπεδα του PD-1 αυξάνονται σε συγκεκριμένους τύπους όγκων και πιστεύεται ότι όχι μόνο μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων Τ αλλά αυξάνει και τον κυτταρικό τους θάνατο. Εμποδίζοντας τον υποδοχέα PD-1 με ένα αντίσωμα σε κύτταρα όγκου στο εργαστήριο αλλά και σε ποντίκια με καρκίνο, ανακαλύφθηκε ότι αναστέλλει ισχυράτην ανάπτυξη του όγκου. Τώρα, πολύ θετικά αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές έχουν επιδείξει ότι αυτή η θεραπεία αντιπροσωπεύει μεγάλες προσδοκίες.

Η δοκιμή περιείχε περισσότερους από 600 ασθενείς που είχαν μελάνωμα και είχε επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι όγκοι μειώθηκαν κατά 72% στους ασθενείς που τους δόθηκε Keytruda και το 34% των ασθενών έδειξαν αντικειμενική ανταπόκριση, πράγμα που σημαίνει ότι οι όγκοι συρρικνώθηκαν περισσότερο από 30% και δεν αναπτύχθηκαν ξανά. Το φάρμακο περνάει τώρα από την Φάση 2 και 3 κλινικές δοκιμές, πάλι με ασθενείς που έχουν μελάνωμα. Παρόλο που έχει δοκιμαστεί μόνο σε ασθενείς με μελάνωμα, πιστεύεται ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και σε άλλους τύπους καρκίνου όπως καρκίνο των πνευμόνων και καρκίνο της ουροδόχου κύστης.



«Το φάρμακο αλλάζει το παιχνίδι, με πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα στην θεραπεία του μελανώματος» είπε σε συνέντευξη τύπου ο ερευνητής Dr Antoni Ribas. «Για ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε προηγούμενες θεραπείες, το φάρμακο τώρα παρέχει μια πραγματική πιθανότητα να συρρικνωθούν οι όγκοι και την ελπίδα ότι αυτή η θεραπεία θα αντέξει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου