Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Για ποιόν λόγο αρέσει στα σκυλιά να μυρίζουν τα οπίσθια;

Η Tyra, μαύρο λαμπραντόρ

 Κατά μέσο όρο η μύτη του σκύλου είναι μεταξύ 10.000 με 100.000 φορές ποιο ευαίσθητη από του ανθρώπου και μυρίζοντας τα οπίσθιά τους είναι ένα ακόμη παράδειγμα χημικής επικοινωνίας στο βασίλειο των ζώων. Με αυτό τον τρόπο ένας σκύλος μαθαίνει για τον άλλο σχετικά με τη διατροφή του, το φύλο του και την συναισθηματική του κατάσταση.

Ερευνητές που μελετούν τις εκκρίσεις του πρωκτού των σκύλων και των άγριων κογιότ ανακάλυψαν ότι δίπλα από τον πρωκτό τους, τα κυνοειδή έχουν ένα είδος σάκων που λέγονται πρωκτικοί σάκοι. Οι πρωκτικοί σάκοι αποθηκεύουν τις χημικές εκκρίσεις που χρησιμοποιούν για να γνωρίζονται μεταξύ τους. Αμίνες και οξέα είναι τα κύρια συστατικά που εμπλέκονται και τα γονίδια τους καθώς και το στάδιο του ανοσοποιητικού τους συστήματος μπορεί να επηρεάσει την μυρωδιά.
Οι σκύλοι έχουν επίσης ένα δευτερεύον οσφρητικό σύστημα στη μύτη τους που λέγεται όργανο του Jacobson, το οποίο είναι σχεδιασμένο ειδικά για χημική επικοινωνία. Τα νεύρα του οδηγούν κατευθείαν στον εγκέφαλο και έτσι η μυρωδιά των κοπράνων δεν καλύπτει τις ευαίσθητες αισθήσεις τους.

Εδώ θα δείτε και ένα βίντεο από τη σειρά American Chemical Society's Reactions

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου