Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τα βακτήρια των μελισσών θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Με την αντίστασηστα αντιβιοτικά σε μεγάλα επίπεδα, εναλλακτικές μέθοδοι για την καταπολέμηση των παθογόνων ζητούνται άμεσα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα γυρίσουμε πίσω στα βασικά. Το μέλι χρησιμοποιείται στην θεραπεία πληγών για χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν ανακαλυφθούν οι μικροοργανισμοί. Πρόσφατα οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει 13 βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) τα οποία βρίσκονται στο ακατέργαστο μέλι διαφόρων ειδών μελισσών και έχουν θεραπεύσει επιτυχώς μερικούς από τους πιο αντιμικροβιακούς ανθεκτικούς παθογόνους που προσβάλουν τον άνθρωπο σήμερα. Η έρευνα καθοδηγήθηκε από τον Tobias Olofsson του Lund University και δημοσιεύτηκε στο International Wound Journal

Το εμπορικό μέλι έχει εκτεθεί σε θέρμανση, παστερίωση και επεξεργασία για να αποφευχθεί η ζύμωση. Ενώ αυτή η επεξεργασία κάνει το μέλι πιο ασφαλές και πιο αυτοσυντηρούμενο, απομακρύνει τα πλεονεκτήματα του μελιού που περιλαμβάνον αντιμικροβιακές και αντιισταμινικές ιδιότητες. Το ακατέργαστο μέλι που έχει τα περισσότερα οφέλη θα  έρχεται κατευθείαν από τους μελισσοκόμους αν και υπάρχουν ήδη μερικά εξειδικευμένα καταστήματα που το πουλάνε.
Η ομάδα του Olofsson δοκίμασε ακατέργαστο μέλι εναντίον παθογόνων με αντιμικροβιακή αντίσταση συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa kai Enterococcus (VRE). Ανακάλυψαν ότι ενώ τα 13 LAB λειτουργούν ανεξάρτητα, παράγουν επιπλέον αντιβακτηριδιακές ουσίες όταν συνδυάζονται. Η μίξη των LAB ήταν ικανή να περιορίσει και τα 14 βακτηριακά στελέχη που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

 Tobias Olofsson και Alejandra Vasquez
Επιπλέον η ομάδα χρησιμοποίησε μίξεις LAB σε άλογα που είχαν χρόνιες πληγές και δεν ανταποκρίνονταν σε συμβατικές αγωγές. Και τα 10 άλογα που έλαβαν τη μίξη τοπικά, θεραπεύτηκαν.

«Τα αντιβιοτικά είναι κυρίως μια ενεργή ουσία, αποτελεσματική μόνο σε ένα στενό φάσμα βακτηρίων» σχολίασε ο Olofsson σε μια δήλωση. «Όταν χρησιμοποιούνται ζωντανά, αυτά τα 13 βακτήρια γαλακτικού οξέος παράγουν το σωστό είδος αντιμικροβιακών ουσιών που χρειάζεται, ανάλογα με την απειλή. Φαίνεται να έχει λειτουργήσει καλά για εκατομμύρια χρόνια προστατεύοντας την υγεία των μελισσών αλλά και το μέλι από άλλους επιβλαβής μικροοργανισμούς. Ωστόσο, αφού του εμπορικό μέλι δεν περιέχει τα ζωντανά βακτήρια γαλακτικού οξέος, πολλές από αυτές τις ιδιότητες έχουν χαθεί πρόσφατα.»

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν την έρευνα με ακατέργαστο μέλι, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αναγνωρίσουν όλα τις πιθανές κλινικές χρήσεις για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το φρέσκο μέλι μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού σε όλο τον κόσμο και είναι μια φανταστική επιλογή για όσους ζουν σε απομονωμένες περιοχές ή σε περιοχές με ελάχιστες υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε πιθανών να ολοκληρωθεί σε ιατρικές εγκαταστάσεις ως θεραπεία για αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανθεκτικότητας των παθογόνων στα φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου