Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τι είναι αυτές οι περίεργες κηλίδες που βλέπετε να αιωρούνται στα μάτια σας;


Έχετε προσέξει ποτέ μια περίεργη κηλίδα να μετακινείτε ακαθόριστα στο πεδίο της όρασής σας; Αυτές οι ενοχλητικές στριμμένες γραμμές ή «ιστοί αράχνης» λέγονται μυγάκια (floaters) και το έχουν βιώσει περίπου το 70% των ανθρώπων. Τι είναι όμως αυτό;

Τα μυγάκια είναι στην πραγματικότητα σκιές από αντικείμενα που αναστέλλονται στη καθαρή, ζελώδες ουσία  που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του ματιού. Αυτή η ουσία λέγεται υαλώδες σώμα (virteous) και βοηθάει στη διατήρηση του κυκλικού σχήματος του ματιού. Αφού περάνει μέσα από τους φακούς, το συγκεντρωμένο φως πρέπει να περάσει μέσα από το υαλώδες σώμα για να φτάσει στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Αποτελείται κυρίως από νερό αλλά περιέχει και πρωτεΐνες και διάφορες άλλες ουσίες.

Τα μυγάκια είναι κανονικές απλές πρωτεΐνες της υαλώδους γέλης που έχουν συσσωματωθεί μαζί. Αυτές οι ινώδες δέσμες πρωτεϊνών εμποδίζουν το φως και έτσι δημιουργούν μια σκιά στον αμφιβληστροειδή. Αυτά τα μυγάκια συνήθως εμφανίζονται ως διάφανοι κύκλοι ή ως γυρίνοι και μένουν μόνιμα στα μάτια σας.

Μερικές φορές, μικρές αιμορραγίες στο μάτι μπορούν να προκαλέσουν μυγάκια καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπαίνουν στο υαλώδες σώμα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η γέλη τραβήξει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή. Αυτά τα μυγάκια μπορεί να έχουν καπνώδη μορφή και να εξαφανιστούν καθώς απορροφάται το αίμα.

Τελος τα μυγάκια μπορεί να προκληθούν από μείωση ή συστολή της υαλώδους γέλης, πράγμα που συμβαίνει φυσιολογικά όταν γερνάμε. Καθώς η υαλώδες γέλη απομακρύνεται από τον αμφιβληστροειδή, κομμάτια από τα συντρίμματα μπορούν να μπουν στη γέλη και να γίνουν μυγάκια. Αυτά συνήθως έχουν τη μορφή ιστών αράχνης.


Τα μυγάκια εκδηλώνονται ιδιαίτερα αν κοιτάξετε σε κάτι ιδιαίτερα φωτεινό, όπως ένα κομμάτι λευκό χαρτί ή τον γαλάζιο ουρανό. Θα προσέξετε ότι μετακινούνται καθώς μετακινούνται τα μάτια σας και φαίνεται σαν να μεγεθύνονται όταν προσπαθείτε να τα κοιτάξετε απευθείας.


Τα μυγάκια είναι συνήθως μια ενόχληση που οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν αλλά μερικές φορές μπορεί να παρεμποδίσουν την όραση και να χρειαστεί εγχείρηση. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του υαλώδους σώματος και την αντικατάστασή του με ένα αλατούχο υγρό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου