Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ουράνιο Τόξο Φωτιάς - Ένα σπάνιο και όμορφο φυσικό φαινόμενο


Είναι γνωστά με την ονομασία «Fire Rainbows»! Ο αγγλικός όρος είναι circumhorizontal arc και δεν πρόκειται για ουράνιο τόξο, ούτε συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη φωτιά.

Ο λόγος για τα σπάνια σύννεφα που μοιάζουν με ουράνια τόξα εξαιτίας των λαμπερών παστέλ χρωμάτων τους και το σχήμα τους θυμίζει φλόγες. Εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη όταν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις φυσικών καταστάσεων.

Το πόσο συχνά γίνεται ορατό εξαρτάται από την τοποθεσία και συγκεκριμένα από το γεωγραφικό πλάτος. Στις ΗΠΑ είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο που μπορεί να γίνει ορατό αρκετές φορές κάθε καλοκαίρι, ενώ αντιθέτως είναι σπάνιο σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη και στην βόρεια Ευρώπη.
Σχηματίζεται από παγοκρυστάλλους με πεπλατυσμένο σχήμα που βρίσκονται σε υψηλά σύννεφα θύσανους (cirrus). Ο ήλιος θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά, σε υψόμετρο  58 ° και περισσότερο. Τέλος θα πρέπει ο ήλιος να "χτυπήσει" τους παγοκρυστάλλους από ορισμένη γωνία. Τότε, όταν υπάρχουν αυτές οι προυποθέσεις, εμφανίζεται μια λωρίδα με τα χρώματα της ίριδας. Αυτός είναι και ο λόγος της σπανιότητας του φαινομένου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου