Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Οι 10 μεγαλύτεροι μύθοι για τον καρκίνο καταρρίπτονται


Αν γράψουμε στο google τη λέξη «καρκίνος - cancer» θα βρεθούμε απέναντι από εκατομμύρια ιστοσελίδες. Ακόμα και ο αριθμός των βίντεο στο youtube είναι πολύ μεγάλος εάν αναζητήσουμε «θεραπεία για τον καρκίνο – cancer cure»

Το πρόβλημα είναι ότιι αυτές οι πληροφορίες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, είναι ανακριβής και στην χειρότερη είναι επικίνδυνα παραπλανητικές. Υπάρχουν αρκετές ευκολοδιάβαστες ιστοσελίδες με αποδείξεις για τον καρκίνο αλλά υπάρχουν περισσότερες ιστοσελίδες που διαδίδουν μύθους.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την  φαντασία από την πραγματικότητα αφού πολλές ανακριβής πληροφορίες φαίνονται και ακούγονται πολύ πιθανές. Αν δούμε όμως κάτω από την επιφάνεια και κοιτάξουμε τις αποδείξεις, πολλές από αυτές τις «αλήθειες» καταρρίπτονται.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους 10 πιο διαδεδομένους μύθους για τον καρκίνο που συναντάμε. Οδηγημένοι από στοιχεία και αποδείξεις και όχι από ρητορικά και ανέκδοτα έγγραφα, περιγράφουμε ποια είναι η πραγματικότητα της έρευνας.


Μύθος 1: Ο καρκίνος είναι σύγχρονη αρρώστια κατασκευασμένη από τον άνθρωπο
Μύθος 2: Τα υπερτρόφιμα  προλαμβάνουν τον καρκίνο
Μύθος 3: Η διατροφή με όξινα προκαλεί καρκίνο
Μύθος 4: Ο καρκίνος προκαλεί μεγάλη επιθυμία για γλυκά (sweet tooth)
Μύθος 5: Ο καρκίνος είναι μύκητας και η σόδα (sodium bicarbonate) είναι η θεραπεία
Μύθος 6: Υπάρχει μια θαυματουργή θεραπεία για τον καρκίνο
Μύθος 7: Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες κρύβουν το φάρμακο κατά του καρκίνου
Μύθος 8: Η θεραπεία για τον καρκίνο σκοτώνει περισσότερο από ότι θεραπεύει
Μύθος 9: Δεν έχουμε κάνει πρόοδο στη μάχη κατά του καρκίνου
Μύθος 10: Οι καρχαρίες δεν παθαίνουν καρκίνο

Μύθος 1: Ο καρκίνος είναι σύγχρονη αρρώστια κατασκευασμένη από τον άνθρωπο



Μπορεί να είναι πιο επιφανή στην κοινή γνώμη τώρα παρά παλιότερα αλλά ο καρκίνος δεν είναι σύγχρονηασθένεια κατασκευασμένη από τον άνθρωπο την Δυτικής κοινωνίας. Ο καρκίνος είναι το ίδιο παλιός όσο και ο άνθρωπος. Έχει περιγραφεί χιλιάδες χρόνια πριν από Αιγύπτιους και Έλληνες φυσικούς και οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει σημάδια καρκίνου σε σκελετό 3.000 ετών.

Αν και είναι αλήθεια ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που συνδέεται με ασθένειες όπως ο καρκίνος κορυφώνεται συνεχώς, ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο είναι η ηλικία.

Το απλό γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν αρκετά ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν καρκίνο αφού έχουμε πλέον εξαλείψει μολυσματικές και θανατηφόρες ασθένειες που ήταν ο κύριος λόγος θανάτου. Είναι φυσιολογικό να υπάρξει κάποια φθορά στο DNA των κυττάρων μας καθώς γερνάμε και αυτή η φορά μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Επίσης μπορούμε να διαγνώσουμε καρκίνο με περισσότερη ακρίβεια εξαιτίας της προόδου της τεχνολογίας και της ιατρικής. 

Ναι, ο τρόπος ζωής, η διατροφή και άλλα πράγματα όπως η ρύπανση του αέρα, συγκεντρωτικά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Το κάπνισμα για παράδειγμα είναι πίσω από το ¼ των θανάτων από καρκίνο στην Αγγλία. Αυτό όμως δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι ο καρκίνος είναι σύγχρονη ασθένεια κατασκευασμένη από τον άνθρωπο. Υπάρχουν πάρα πολλές φυσικές πηγές καρκίνου. Για παράδειγμα το 1/6 του καρκίνου παγκοσμίως οφείλεται σε ιούς και βακτήρια

Μύθος 2: Τα υπερτρόφιμα  προλαμβάνουν τον καρκίνο


Βατόμουρο, παντζάρι, μπρόκολο, σκόρδο, πράσινο τσάι… και η λίστα συνεχίζεται. Ανεξάρτητα από το ότι χιλιάδες ιστοσελίδες υποστηρίζουν το αντίθετο, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το «υπερτρόφιμο» . Είναι όρος του marketing που χρησιμοποιείται για να πουλήσει προϊόντα και δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι τρως. Μερικά τρόφιμα είναι σαφώς πιο ευεργετικά για την υγεία από άλλα. Το βατόμουρο ή μια κούπα πράσινο τσάι φυσικά και μπορεί να είναι μέρος μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής. Το να μαζεύετε φρούτα και λαχανικά είναι πολύ καλή ιδέα και να τρώτε μία γκάμα διαφορετικών λαχανικών βοηθάει επίσης, αλλά δεν έχει καμία σημασία αν διαλέγετε συγκεκριμένα λαχανικά.

Τα σώματα μας είναι πολύπλοκα και το ίδιο είναι και ο καρκίνος. Έτσι είναι ακαθόριστο καιυπεραπλουστευμένο να πούμε ότι οποιοδήποτε τρόφιμο από μόνο του μπορεί να έχει τεράστια επιρροή πάνω στην πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Η σταθερή συσσώρευση στοιχείων με την πάροδο αρκετών δεκαετιών δείχνουν προς ένα απλό, αλλά όχι και τόσο άξιο δημοσίευσης, γεγονός. Ότι ο καλύτερος τρόπος μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου είναι μέσω μιας σειράς μακροχρόνιας υγιεινήςσυμπεριφοράς όπως το να μην καπνίζετε, να είστε δραστήριοι, να διατηρείτε ένα υγειές σώμα με σωστό βάρος και να μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ.

Μύθος 3: Η διατροφή με όξινα προκαλεί καρκίνο


Μερικοί μύθοι για τον καρκίνο είναι εκπληκτικά επίμονοι ανεξάρτητα από τον αν έρχονται σε αντίθεση με την βασική βιολογία. Μια τέτοια ιδέα είναι ότι η διατροφή με όξινα κάνει το αίμα «πολύ όξινο» και αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Η προτεινόμενη απάντηση: αυξήστε την κατανάλωση υγιέστερων αλκαλικών φαγητών όπως τα πράσινα λαχανικά και τα φρούτα (και το παράδοξο είναι πως προτείνουν και λεμόνια).

Είναι βιολογική ανοησία. Όντως τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ζήσουν σε έντονο αλκαλικό περιβάλλον όπως και κανένα  κύτταρο στο σώμα σας δεν μπορεί να ζήσει σε έντονο αλκαλικό περιβάλλον.

Το αίμα συνήθως είναι ελαφρώς αλκαλικό. Αυτό ρυθμίζεται κυρίως από τα νεφρά μέσα από ένα πολύ στενό και τέλεια υγειές εύρος. Δεν μπορεί να αλλάξει καμία στιγμή από αυτά που τρώτε. Ενώ το να τρώτε πράσινα λαχανικά είναι υγειές, αυτό δεν οφείλεται σε καμία επίδραση με το πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το σώμα σας.

Υπάρχει και κάτι που λέγεται οξείδωση. Είναι μια φυσιολογική πάθηση που συμβαίνει όταν τα νεφρά και οι πνεύμονες δεν μπορούν να κρατήσουν το ph του σώματος σε ισορροπία. Είναι συχνά αποτέλεσμα αρρώστιας ή δηλητηρίασης. Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σας και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα αλλά δεν οφείλεται σε υπερβολική δόση από όξινα στη διατροφή.

Γνωρίζουμε ότι το άμεσο περιβάλλον γύρω από τα καρκινικά κύτταρα (το μικροπεριβάλλον) μπορεί να γίνει όξινο. Αυτό οφείλεται στις διαφορές με τις οποίες οι όγκοι δημιουργούν ενέργεια και χρησιμοποιούν οξυγόνο σε σύγκριση με τον υγιή ιστό. Οι ερευνητές δουλεύουν σκληρά για να καταλάβουν πως συμβαίνει αυτό και να δημιουργήσουν έτσι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Όμως δεν υπάρχει κανένα καλό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να αλλάξει το ph όλου του σώματος ή ότι έχει κάποιον αντίκτυπο στον καρκίνο.

Μύθος 4: Ο καρκίνος προκαλεί μεγάλη επιθυμία για γλυκά (sweet tooth)



Μια άλλη ιδέα που βλέπουμε συχνά είναι ότι η ζάχαρη «τρέφει τα καρκινικά κύτταρα» και προτείνει ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου ζάχαρη στη διατροφή τους.

Αυτό είναι μια άχρηστη υπεραπλούστευση ενός σύγχρονου τομέα που μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε.

«Ζάχαρη» είναι ένας όρος παγίδα. Αναφέρεται σε ένα εύρος από μόρια συμπεριλαμβανομένου του απλού σακχάρου που βρίσκεται στα φυτά, γλυκόζη και φρουκτόζη. Το λευκό πράγμα στο μπολ του τραπεζιού σας λέγεται σακχαρόζη και φτιάχνεται από γλυκόζη και φρουκτόζη κολλημένα μαζί. Όλα τα σάκχαρα είναι υδατάνθρακες, μόρια φτιαγμένα από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.

Οι υδατάνθρακες είτε προέρχονται από κέικ είτε προέρχονται από καρότο, διαλύονται στο πεπτικό μας σύστημα και απελευθερώνουν γλυκόζη και φρουκτόζη. Αυτά τα δύο απορροφώνται από το κυκλοφορικό σύστημα για να μας παρέχουν ενέργεια και να ζούμε.

Όλα τα κύτταρά μας, καρκινικά ή όχι, χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια. Επειδή τα καρκινικά κύτταρα μεγαλώνουν πολύ γρήγορα σε σχέση με τα κανονικά κύτταρα, έχουν μεγάλη ανάγκα σε καύσιμα. Υπάρχουν αποδείξεις ότι χρησιμοποιούν γλυκόζη και παράγουν ενέργεια με διαφορετικό τρόπο από τα υγιή κύτταρα.

Ερευνητές δουλεύουν πάνω στην κατανόηση των διαφορών στη χρήση ενέργειας στα καρκινικά κύτταρα σε σύγκριση με τα υγιή κύτταρα και προσπαθούν να τα εκμεταλλευθούν γιανα αναπτύξουν καλύτερες θεραπείες (συμπεριλαμβανομένου του ενδιαφέροντος αλλά όχι αποδεδειγμένου φαρμάκου DCA)

Όμως όλα αυτά δε σημαίνουν ότι η ζάχαρη από τα κέικ και τα γλυκά ειδικά τρέφουν τα καρκινικά κύτταρα σε αντίθεση με κάθε άλλο τύπο υδατάνθρακα. Το σώμα μας δεν διαλέγειποια κύτταρα θα πάρουν αυτό το καύσιμο. Μετατρέπει σχεδόν όλους τους υδατάνθρακες που τρώμε σε γλυκόζη, φρουκτόζη και άλλα απλά σάκχαρα και προσλαμβάνονται από τους ιστούς όταν χρειάζονται ενέργεια.

Ενώ είναι πολύ λογικό να περιορίσουμε τα ζαχαρώδη φαγητά ως μέρος μιας ολική υγιούς διατροφής και να αποφύγουμε να πάρουμε περιττό βάρος, είναι εντελώς διαφορετικό από το να λέμε ότι τα ζαχαρώδη φαγητά τρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι μύθοι περί όξινων στη διατροφή και ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο, διαστρεβλώνουν λογικές διατροφικές συμβουλές. Και όταν ερχόμαστε στις διατροφικές συμβουλές, έρευνες δείχνουν ότι επικρατεί η παλιά βαρετή διατροφική συμβουλή. Φορύτα, λαχανικά, ίνες, λευκό κρέας και ψάρι είναι καλό. Μεγάλη ποσότητα λιπαρών, αλατιού, ζάχαρης, κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και αλκοόλ δεν κάνουν καλό.

Μύθος 5: Ο καρκίνος είναι μύκητας και η σόδα  (sodium bicarbonate) είναι η θεραπεία


Αυτή η «θεωρία» προέρχεται από την όχι και τόσο παρατηρητική παρατήρηση ότι ο «καρκίνος είναι πάντα άσπρος»

Ένα προφανές πρόβλημα με αυτή την ιδέα (εκτός του ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι μυκητιακής προέλευσης) είναι ότι ο καρκίνος δεν είναι πάντα άσπρος. Μερικοί όγκοι είναι αλλά μερικοί δεν είναι. Ρωτήστε οποιονδήποτε παθολόγο ή χειρούργο ή κοιτάξτε κάποια εικόνα στο google.

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας λένε ότι ο καρκίνος προκαλείται από μόλυνση από τον μύκητα candida και ότι οι όγκοι είναι η προσπάθεια του σώματος να προστατευτεί από αυτή τη μόλυνση.

Αλλά δεν υπάρχει απόδειξη που να δείχνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Επιπλέον, πολλοί υγιής άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από candida (είναι μέρος της κανονικής παράταξης μικροβίων που ζουν μέσα σε όλους μας). Συνήθως το ανοσοποιητικό μας σύστημα κρατάει το candida υπό έλεγχο, αλλά οι μολύνσεις μπορεί να γίνουν σοβαρές σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα όπως στα άτομα που είναι θετικοί σε HIV.

Η «απλή λύση» είναι προφανώς να κάνουμε ένεση στους όγκους με σόδα μαγειρέματος (baking sodasodium bicarbonate). Αυτό δεν είναι καν θεραπεία για τις αποδεδειγμένες μυκητιάσεις. Αντιθέτως υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι μεγάλες δόσεις σόδας μπορεί να έχει σοβαρές, ακόμα και θανάσιμες συνέπειες.

Μερικές μελέτεςπροτείνουν ότι η σόδα μπορεί να επηρεάσει καρκίνο που μεταμοσχεύθηκε σε ποντίκια ή κύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, εξουδετερώνοντας την οξύτητα στο μικροπεριβάλλον γύρω από τον όγκο. Ερευνητές στην Αμερική κάνουν μικρές κλινικές δοκιμές ερευνώντας αν κάψουλες sodium bicarbonate μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου από καρκίνο και να βρουν τη μέγιστη δόση που μπορεί να χορηγηθεί αντί να δοκιμάσουν αν έχει καμιά επίδραση στους όγκους ή όχι.

Από όσο γνωρίζουμε δεν έχει εκδοθεί κάποια κλινική δοκιμή με το sodium bicarbonate ως θεραπεία κατά του καρκίνου.

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι πιθανό να δώσουμε δόσεις με sodium bicarbonate που να μπορούν να πετύχουν οποιοδήποτε είδος επίδρασης με νόημα στον καρκίνο των ανθρώπων, αν και είναι κάτι που οι ερευνητές τοεξερευνούν.

Επειδή το σώμα αντιστέκεται πολύ δυνατά σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του ph του, συνήθως με το να ξεφορτώνεται το sodium bicarbonate μέσω των νεφρών, υπάρχει το ρίσκο ότι μεγάλες δόσεις που θα αλλάξουν σημαντικά το ph γύρω από τον όγκο, μπορούν να προκαλέσους μια σοβαρή πάθηση γνωστή ως αλκάλοση.

Μια εκτίμηση προτείνει ότι μια δόση περίπου 12 γραμμαρίων μαγειρικής σόδας την ημέρα (με βάση έναν ενήλικα 65 κιλών) θα μπορούσε να εξουδετερώσει το οξύ που παράγεται από έναν όγκο μόλις ενός κυβικού χιλιοστού. Όμως δόσεις μεγαλύτερες των 30 γραμμαρίων τη μέρα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Μύθος 6: Υπάρχει μια θαυματουργή θεραπεία για τον καρκίνο


Από την κάνναβη μέχρι τα κλύσματα με καφέ, το διαδίκτυο είναι γεμάτο με βίντεο και προσωπικά ανέκδοτα σχετικά με «φυσικές» «θαυματουργές» θεραπείες για τον καρκίνο.

Όμως οι μεγάλοι ισχυρισμοί απαιτούν και μεγάλες αποδείξεις. Τα βίντεο του Youtube και οι αναρτήσεις του Facebook δεν είναι εμφατικές επιστημονικές αποδείξεις και δεν είναι το ίδιο με τα καλής ποιότητας αξιολογημένα στοιχεία.

Σε πολλές υποθέσεις είναι αδύνατον να πούμε αν οι ασθενείς από τέτοιες ανέκδοτες πηγές έχουν «θεραπευτεί» από κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική θεραπεία ή όχι. Δεν ξέρουμε τίποτα σχετικά με την ιατρική διάγνωση, το στάδιο της ασθένειας ή ακόμα αν είχαν πραγματικά καρκίνο. Για παράδειγμα δεν ξέρουμε τι άλλες θεραπείες για καρκίνο είχαν.

Και ακούμε μόνο για επιτυχημένες ιστορίες. Τι γίνεται με αυτούς που δοκίμασαν και δεν έζησαν; Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν και συχνά όσοι κάνουν μεγάλες δηλώσεις για «θαυματουργές» θεραπείες, διαλέγουν μόνο τις καλύτερες περιπτώσεις χωρίς να παρουσιάζουν την συνολική εικόνα.

Αυτό αυξάνει τη σημαντικότητα των εκδομένων δεδομένων από αξιολογήσεις, επιστημονικές έρευνες και κλινικές δοκιμές. Πρώτον επειδή η διαδικασία σωστών κλινικών δοκιμών ενεργοποιεί ερευνητές για να αποδείξουν ότι μια υποψήφια θεραπεία για τον καρκίνο είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Και δεύτερον επειδή η δημοσίευση αυτών των δεδομένων επιτρέπει στους γιατρούς σε όλο τον κόσμο να κρίνουν μόνοι τους και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος των ασθενών τους.

Αυτά είναι τα στάνταρ που πρέπει να ακολουθούν όλες οι θεραπείες για καρκίνο.

Δεν λέμε πως η φύση δεν είναι γεμάτη φάρμακα, από την ασπιρίνη μέχρι την πενικιλίνη. Για παράδειγμα το φάρμακο κατά του καρκίνου taxol εξάχθηκε αρχικά από το δέντρο Pacific Yew.

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μασήσετε τον φλοιό του για να πολεμήσετε τον καρκίνο. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία επειδή τα ενεργά συστατικά έχουν καθαριστεί και δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές. Έτσι ώστε να ξέρουμε ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματικό και τι δόση να πάρουμε.

Φυσικά όσοι έχουν καρκίνο θέλουν να νικήσουν την ασθένεια με οποιοδήποτε μέσο. Είναι πλήρως κατανοητό να ψάχνετε προς όλες τις κατευθύνσεις για πιθανές θεραπείες. Όμως μια σωστή συμβουλή είναι να  αποφεύγετε οτιδήποτε παρουσιάζεται ως «θαυματουργή θεραπεία», ειδικά αν προσπαθούν να σας το πουλήσουν.

Η Wikipedia έχει αυτή την εξαίρετη λίστα μεαναποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο που συχνά εμφανίζονται ως θαυματουργές θεραπείες. Και αν θέλετε να μάθετε για τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την κάνναβη και τον καρκίνο δείτε τη σχετική ανάρτηση για αυτό το θέμα.

Μύθος 7: Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες κρύβουν το φάρμακο κατά του καρκίνου


Μαζί με την ιδέα ότι υπάρχει αφθονία «θαυματουργών θεραπειών» για τον καρκίνο έρχεται και η ιδέα ότι οι κυβερνήσεις, οι φαρμακοβιομηχανίες, ακόμα και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, συνεργάζονται για να κρύψουν τη θεραπεία για τον καρκίνο επειδή έτσι βγάζουν περισσότερα χρήματα με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Οποιαδήποτε κ αν είναι αυτή η «θεραπεία» η λογική είναι η ίδια: είναι έτοιμη και διαθέσιμη, φτηνή και δεν μπορεί να πατενταριστεί και έτσι το ιατρικό κατεστημένο το αποκρύπτει για να γεμίζει τις τσέπες του. Όμως δεν υπάρχει καμία συνωμοσία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φαρμακευτική βιομηχανία έχει μερικά θέματα με τη διαφάνεια και τις κλινικές δοκιμές που πρέπει να διευθύνουν (βλέπε το βιβλίο Bad Pharma του Ben Goldacre).  Πιέζουμε ρυθμιστές και φαρμακευτικές εταιρίες σκληρά για να διαβεβαιώσουμε ότι κατασκευάζονται αποτελεσματικά φάρμακα και διατίθενται σε λογική τιμή στο NHS (αν και είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι η κατασκευή και οι δοκιμές για ένα  νέο φάρμακο κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα και οι εταιρίες πρέπει να τα αποσβέσουν).

Τα προβλήματα με τα συμβατικά φάρμακα δε σημαίνουν ότι αυτομάτως αποδεικνύεται ότι οι εναλλακτικές θεραπείες λειτουργούν. Χρησιμοποιώντας μια μεταφορά μπορούμε να πούμε ότι επειδή το αυτοκίνητο μπορεί να τρακάρει, δεν σημαίνει ότι το ιπτάμενο χαλί είναι μια βιώσιμη επιλογή για μετακίνηση.

Απλά δε βγάζει νόημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες θα ήθελαν να κρύψουν μια πιθανή θεραπεία. Η εύρεση μιας πολύ αποτελεσματικής θεραπείας θα εγγυόταν τεράστιες πωλήσεις παγκοσμίως.

Και η υποστήριξη ότι οι θεραπείες δεν μπορούν να πατενταριστούν δεν ισχύει. Οι φαρμακευτικές δεν είναι ηλίθιες και μεταπηδούν πολύ γρήγορα σε νέες οδούς για πιθανές θεραπείες. Πάντα υπάρχουν τρόποι να ξαναπακετάρουν και να πατεντάρουν μόρια τα οποία θα τους επέστρεφαν ένα μεγάλο ποσοστό από την επένδυση που χρειάζεται για την κατασκευή και δοκιμή ενός φαρμάκου αν η θεραπεία λειτουργεί (ένα κόστος που μπορεί να είναι πολλά εκατομμύρια δολάρια).

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι τα φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Cancer Research UK και επιστήμονες με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση είναι ελεύθεροι να ερευνήσουν οποιαδήποτε υποσχόμενη θεραπεία χωρίς κέρδος ή προσωπικό όφελος. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι γιατροί του NHS (που συχνά γράφουν μη πατενταρισμένα φάρμακα) δεν θα χρησιμοποιούσαν φτηνές θεραπείες αν έδειχναν αποτελεσματικές σε κλινικές δοκιμές.

Για παράδειγμα χρηματοδοτούμε μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας για την ασπιρίνη, ένα φάρμακο που εμφανίστηκε το 1897 και τώρα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φάρμακα στον κόσμο. Ερευνούμε αν μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου σε άτομα υψηλού κινδύνου, να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και ακόμα και να εμποδίσει τον καρκίνο να επανεμφανιστεί και να βελτιώσει την επιβίωση.

Τελικά αξίζει να θυμηθούμε ότι ήμαστε όλοι άνθρωποι (ακόμα και οι πολιτικοί και τα στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών) και ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε. Οι άνθρωποι στις φαρμακευτικές εταιρίες, στις κυβερνήσεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και γενικά στο «ιατρικό κατεστημένο» μπορούν όλοι αυτοί να πεθάνουν από καρκίνο επίσης.

Στο Cancer Research UK έχουμε δει συναδέλφους και αγαπημένα πρόσωπα να περνάνε καρκίνο. Μερικοί επιβίωσαν και μερικοί όχι. Το να υποθέσουμε ότι κρύβουμε την θεραπεία δεν είναι μόνο παράλογο αλλά είναι και προσβλητικό για την παγκόσμια κοινότητα των αφοσιωμένων επιστημόνων, του προσωπικού και των υποστηρικτών των οργανισμών έρευνας του καρκίνου και ακόμα περισσότερο είναι προσβλητικό προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Μύθος 8: Η θεραπεία για τον καρκίνο σκοτώνει περισσότερο από ότι θεραπεύει



Ας ήμαστε ειλικρινής, η θεραπεία για τον καρκίνο (είτε είναι χημειοθεραπεία, είτε ακτινοβολία, είναι εγχείρηση) δεν είναι βόλτα στο πάρκο. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι σκληρές. Εξάλλου θεραπείες που στοχεύουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων θα έχουν αναπόφευκτα επίδραση και στα υγιή κύτταρα

Και μερικές φορές, δυστυχώς, η θεραπεία δεν δουλεύει. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να θεραπεύσουμε τα τελευταία στάδια του καρκίνου που έχουν κάνει μεταστάσεις σε όλο το σώμα και ενώ η θεραπεία μπορεί να παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα και να επεκτείνει τη ζωή, δεν είναι θεραπεία για αυτούς με προχωρημένο καρκίνο.

Η εγχείρηση είναι ακόμα η πιο αποτελεσματική θεραπεία που έχουμε για τον καρκίνο αν διαγνωστεί νωρίς. Και η ακτινοβολία βοηθάει να θεραπευτούν περισσότεροι άνθρωποι από ότι τα φάρμακα κατά του καρκίνου. Όμως η χημειοθεραπεία και άλλα φάρμακα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου (σε μερικές περιπτώσεις βοηθούν στη θεραπεία της ασθένειας και σε άλλες βοηθούν στην παράταση της ζωής).

Ο ισχυρισμός του ίντερνετ ότι η χημειοθεραπεία είναι «μόνο 3% αποτελεσματική» είναι εντελώς παραπλανητική και εξερευνείται εις βάθος σε αυτές τις δύο αναρτήσεις του Science Based Medicine.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων, τα φάρμακα ήταν αποτελεσματικά. Για παράδειγμα περισσότερο από 96% όλων το ανδρών έχουν πλέον θεραπευτεί απόκαρκίνο των όρχεων, σε σύγκριση με το 70% της δεκαετίας του 1970 εξαιτίας ενός φαρμάκου που λέγεται cisplatin. Και τα 3/4 των παιδιών με καρκίνο έχουν θεραπευτεί σε σύγκριση με το 1/4 στο τέλος της δεκαετίας του 1960 (τα περισσότερα από αυτά ζουν εξαιτίας της χημειοθεραπείας).

Το γνωρίζουμε ότι θέλουμε πολύ δρόμο ακόμα για να έχουμε αποτελεσματικές και πιο ήπιες θεραπείες για όλους τους τύπους καρκίνου. Και είναι σημαντικό ότι οι γιατροί, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους πρέπει να είναι ρεαλιστές και ειλικρινής για την καλύτερη μέθοδο θεραπείας, ειδικά όταν ο καρκίνος είναι σε μεγάλο στάδιο.

Ίσως είναι καλύτερα να στοχεύαμε επιλεκτικά στη μείωση πόνου και συμπτωμάτων αντί στην πλήρη προσπάθεια θεράπευσης της νόσου. Η ισορροπία ποιότητας και ποσότητας στη ζωή θα αποτελεί πάντα πρόβλημα σε θεραπείες κατά του καρκίνου και εξαρτάται από τον ασθενή το τι θα επιλέξει.

Μύθος 9: Δεν έχουμε κάνει πρόοδο στη μάχη κατά του καρκίνου



Πολύ απλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Εξαιτίας της προόδου στη έρευνα οι μακροχρόνιοι (10+ χρόνια) επιζώντες έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια και οι θάνατοι έχουν μειωθεί10% μόνο την τελευταία δεκαετία. Ο καθηγητής Peter Johnson σε αυτό το άρθρο μας δίνει κάποια γεγονότα κλειδιά.

Εξ ορισμού αυτά τα στοιχεία σχετίζονται με ανθρώπους που θεραπεύτηκαν τουλάχιστον 10 χρόνια πριν. Είναι πολύ πιθανό ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν και δέχονται θεραπεία σήμερα, να έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης.

Για να δείτε πόσο έχει αλλάξει η εικόνα, μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ The Enemy Within: 50 years of fighting cancer.  Από τις πρώτες χημειοθεραπείες του 1950 και 1960 μέχρι τα πιο πρόσφατα έξυπνα φάρμακα και την στοχευόμενη ακτινοθεραπεία.

Για αυτό δουλεύουμε τόσο σκληρά για να νικήσουμε τον καρκίνο σύντομα. Για να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν θα πεθάνει πρόωρα εξαιτίας της νόσου.

Μύθος 10: Οι καρχαρίες δεν παθαίνουν καρκίνο

Φυσικά και παθαίνουν καρκίνο.

Αυτό το υπέροχοάρθρο αναλύει τον μύθο ότι οι καρχαρίες δεν παθαίνουν καρκίνο και μας εξηγεί γιατί είναι τόσο επίμονος.



Το αυθεντικό άρθρο γράφτηκε από τους Oliver Childs και Kat Arney για το Cancer Research UK.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου