Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Scio - Η συσκευή που ανιχνεύει τη σύσταση των τροφών

Το όνομά του είναι Scio, που σημαίνει γνωρίζω. Είναι ένας μοριακός αισθητήρας που μπορείτε να τον κρατάτε στην παλάμη του χεριού σας.

Σας προσφέρει άμεσες πληροφορίες σχετικά με την χημική σύσταση οποιουδήποτε πράγματος υπάρχει γύρω σας. Τα δεδομένα σας έρχονται μέσω bluetooth σε μια ειδική εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο.

Για παράδειγμα απλώς δείχνοντας κάτι με τον αισθητήρα και πατώντας στη συνέχεια το κουμπί, μπορείτε να δείτε πόσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι τυρί ή να καταλάβετε ότι η ντομάτα έχει ωριμάσει και είναι έτοιμη να την κόψετε. Τον αισθητήρα έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρία «Consumer Physics».



«Το Scio χρησιμοποιεί την παλιά επιστήμη της υπέρυθρης φασματοσκοπίας, που σχετίζεται με τις υπέρυθρες ακτίνες. Το φως δημιουργεί δονήσεις μέσα στα μόρια. Αυτές οι δονήσεις απορροφούν ένα μέρος του φωτός. Ανιχνεύουμε την αντανάκλαση του φωτός. Αυτή η αντανάκλαση δημιουργεί ένα αποτύπωμα, που σχετίζεται με την χημεία των συστατικών στοιχείων. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε συσχετισμούς ανάμεσα σε αυτό που μετράμε και στη χημεία των στοιχείων και να στείλουμε τις πληροφορίες στα κινητά σας τηλέφωνα» εξήγησε ο Ντορ Σαρόν, δημιουργός της συσκευής.

Ο μοριακός αισθητήρας χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις τροφίμων, φαρμακευτικών ειδών και κηπουρικής. Σ’ αυτό το φαρμακείο στην Ιερουσαλήμ, ο φαρμακοποιός δοκιμάζει την πρωτότυπη συσκευή Scio. Θεωρεί ότι μπορούμε να ταυτοποιήσουμε φάρμακα σε επείγουσες καταστάσεις, όταν αυτά δεν έχουν για παράδειγμα ετικέτες.

«Ο κάθε χρήστης έχει την ευκαιρία, εάν θέλει, να σκανάρει τα πάντα γύρω του και να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες. Εάν καταλήξει σε κάτι που δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε στη βάση δεδομένων μας, μπορεί να το ανεβάσει στο διαδίκτυο. Και με αυτόν τον τρόπο θα μεγαλώσουμε την παγκόσμια βάση δεδομένων που έχουμε και αφορά πρώτες ύλες» αναφέρει ο Ντρορ Σαρόν.

Τα φασματοσκόπια που χρησιμοποιούνταν παλιότερα γι’ αυτή τη δουλειά είναι μεγάλα και πανάκριβα. Ο Ντρορ Σαρόν, πιστεύει ότι αυτό το γκάτζετ θα μπορέσει να βγει σε εμπορική χρήση, μέσα στο 2015 και η τιμή του θα κυμαίνεται γύρω στα 220 Ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου