Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

13.000 ετών νανοδιαμάντια βρέθηκαν σε τρείς ηπείρους

Ραγισμένο κυβικό νανοδιαμάντι με 20 συνδεμένους κρυστάλλους, Kangerlussuaq, Greenland / UC Santa Barbara

Στο τέλος της Πλειστόκαινου εποχής πριν από 13.000 χρόνια περίπου, η Βόρεια Αμερική έχασε το μεγαλύτερο ποσοστό των μεγάλων θηλαστικών. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μαζική εξαφάνιση προκλήθηκε από κλιματικές αλλαγές ή ίσως και από ανθρώπους ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η απότομη αλλαγή του περιβάλλοντος ήταν το αποτέλεσμα σύγκρουσης μετεωρίτη με τη Γη και αυτό ευθυνόταν για την εποχή των παγετώνων (Younger Dryads) μερικούς αιώνες αργότερα

Σε μια νέα έρευναπου δημοσιεύθηκε στο Journal of Geology, ερευνητές υποστηρίζουν  την τελευταία υπόθεση. Προτείνουν ότι η ίδια κοσμική σύγκρουση που εξαφάνισε τα θηλαστικά της Πλειστόκαινου μπορεί επίσης να δημιούργησε μικροσκοπικά διαμάντια σε τουλάχιστον τρεις ηπείρους περίπου πριν από 12.800 χρόνια.



Κοσμικές συγκρούσεις όπως αυτές παράγουν ένα τύπο υλικού που λέγεται νανοδιαμάντι. Το μόνο στρώμα στο οποίο έχει βρεθεί νανοδιαμάντι ήταν στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν 65 εκατομμύρια χρόνια.

Κυβικά νανοδιαμάντια από Murray Springs, Arizona
Τώρα μια μεγάλη διεθνής ομάδα δουλεύει σε 32 μέρη σε 11 χώρες και έχουν βρει νανοδιαμάντια σε αφθονία που διανέμονται σε πάνω από 50 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος του Βόρειο Ημισφαιρίου στα όρια του στρώματος των παγετώνων (Younger Dryas Boundary – YBD). Αυτό είναι ένα στρώμα πλούσιο σε άνθρακα που εμφανίζεται ως μια λεπτή μαύρη γραμμή μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

«Συμπερασματικά έχουμε αναγνωρίσει ένα λεπτό στρώμα πάνω από τρείς ηπείρους, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, που είναι πλούσια σε νανοδιαμάντια, η παραγωγή των οποίων μπορεί να εξηγηθεί μόνο με μια κοσμική σύγκρουση» Λέει ο James Kennett από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Μπάρμπαρα. Το φαινόμενο αυτή της μεγάλης κοσμικής σύγκρουσης καλύπτει το λιγότερο το 10% του πλανήτη.

Τα νανοδιαμάντια στο YDB βρέθηκαν σε αρκετές μορφές, συμπεριλαμβανομένου κυβικούς και εξαγωνικούς κρυστάλλους. Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι είναι αποτέλεσμα μεγάλης μεταβολής σε θερμοκρασία, πίεση και οξυγόνο που συνδέεται με το χάος της σύγκρουσης. «Αυτές είναι εξωτικές συνθήκες που συνδυάστηκαν για να παράγουν τα διαμάντια από τον γήινο άνθρακα» λέει ο Kennett σε μια συνέντευξη τύπου. «Τα διαμάντια δεν ήρθαν από τον μετεωρίτη ή τον κομήτη» προσθέτει.

Η ομάδα βρήκε επίσης πολύ YDB υλικό, μερικό από αυτό σχηματίστηκε σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 2.200 βαθμούς Κελσίου και «δεν θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα πυρκαγιών και ηφαιστειακής ροής αλλά μόνο από κοσμική σύγκρουση» εξηγεί ο Kennett.

James Kennett




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου