Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τα μαμούθ ξανάρχονται με γενετική νεκρανάσταση


Περίπου 3.300 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από προσώπου γης τα μυθικά μαμούθ ενδέχεται να περπατήσουν ξανά στον πλανήτη μας χάρη στις γενετικές αλχημείες αμερικανών επιστημόνων.

Ειδικότερα, ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τζορτζ Τσερτς, έλαβαν δείγμα γενετικού υλικού (DNA) από ένα μαμούθ που είχε ανακαλυφθεί καλά διατηρημένο στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου, απομόνωσαν 14 γονίδια, διακριτά από εκείνα του ελέφαντα, δημιούργησαν αντίγραφα των γονιδίων αυτών in-vitro και τα εισήγαγαν στο DNA ενός ελέφαντα αφού πρώτα αφαίρεσαν τα αντίστοιχά τους.

Τα μαμούθ συγγενεύουν με τον ασιατικό ελέφαντα και εξαφανίστηκαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων λόγω των κλιματικών αλλαγών, αλλά και των πιέσεων από τους ανθρώπους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.

Τα τελευταία μαμούθ θεωρείται ότι ζούσαν στο απομονωμένο νησί Βράγκελ του Αρκτικού Ωκεανού, το οποίο διοικητικά ανήκει στη Ρωσία. Δείγμα DNA από ένα τέτοιο μαμούθ απομόνωσαν και χρησιμοποίησαν οι γενετιστές του Χάρβαρντ, ενώ εκτιμάται ότι ένας τεράστιος αριθμός είναι ακόμη θαμμένα κάτω από τους πάγους.

Η τεχνική υποκατάστασης γονιδίων με άλλα στην αλυσίδα DNA που ονομάζεται Crispr απέδειξε ότι τα νέα γονίδια του μαμούθ λειτουργούν φυσιολογικά μέσα στον ελέφαντα.

Όπως είπε ο Τσερτς, επιλέχθηκαν γονίδια που έκαναν τα τριχωτά μαμούθ να ξεχωρίζουν, καθώς τους χάριζαν ανθεκτικότητα στο κρύο.

Όπως είπε, «έχουμε πλέον λειτουργικά κύτταρα ελέφαντα με DNA μαμούθ στο εσωτερικό τους. Δεν έχουμε κάνει ακόμη σχετική επιστημονική δημοσίευση, επειδή δεν έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας, αλλά είναι κάτι που θα κάνουμε στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι σε όλο τον κόσμο τρεις ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες -σε ΗΠΑ, Ρωσία και Νότια Κορέα- έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την ανασκευή του γονιδιώματος των μαμούθ και τη νεκρανάσταση του μυθικού πλάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου