H GravityLight (μια τεχνολογία που παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 2013) δεν είναι μια κοινή λάμπα. Πρόκειται για μια λάμπα βαρύτητας που φιλοδοξεί να χαρίσει τεχνητό φως σε 1,5 δισ. ανθρώπους που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Πώς λειτουργεί; Είναι δεμένη με ένα κορδόνι σε ένα σάκο που μπορεί να σηκώσει υλικά με βάρος μέχρι δώδεκα κιλά, όπως χώμα, πέτρες και άμμο. Όπως ο σάκος κατεβαίνει αργά προς το έδαφος χάρη στη βαρύτητα, ένα σύστημα γραναζιών/δυναμό μετατρέπει το βάρος σε ενέργεια, παρέχοντας στους χρήστες φωτισμό για χρονικό διάστημα μέχρι 30 λεπτά, ανάλογα με το βάρος του σάκου. Διαφορετικές ρυθμίσεις επιτρέπουν τον εντονότερο φωτισμό για μικρότερη χρονική διάρκεια.
Η διαδικασία διαρκεί τρία δευτερόλεπτα ωστόσο η παραγόμενη ενέργεια τροφοδοτεί τη λάμπα για μισή ώρα.
Η τεχνολογία που αναπτύσσει η βρετανική εταιρεία Deciwatt έλαβε χορηγία 200.000 Ευρώ στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας χαμηλού άνθρακα Shell Springboard 2015. Τη χορηγία επικύρωσε επιτροπή που την απαρτίζουν ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και μηχανικοί. Έτσι σύντομα θα καταστεί εφικτή η παραγωγή της σε μεγάλη κλίμακα και η διάθεσή της στο εμπόριο.
«Η λάμπα δεν διαθέτει μπαταρίες οι οποίες εξαντλούνται, αντικαθίστανται ή πετιούνται», δήλωσε ο Τζιμ Ρηβς, τεχνικός διευθυντής της Deciwatt.
—Τα πλεονεκτήματα
Η ιδέα πίσω από τη λάμπα βαρύτητας GravityLight ήταν να ξεπεραστούν οι περιορισμοί επιλογών όπως οι -οικολογικές κατά τ’ άλλα- ηλιακές λάμπες που λειτουργούν μόνο υπό συνθήκες ηλιοφάνειας και έχουν περιορισμένη ζωή μπαταρίας, αλλά και οι επιπτώσεις χρήσης των λαμπτήρων κηροζίνης που ευθύνονται για επιβλαβή ρύπανση εσωτερικού χώρου και έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας λόγω του καυσίμου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας περίπου 780 εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά παγκοσμίως εισπνέουν, από τις λάμπες κηροζίνης, καπνό που αντιστοιχεί σε δυο πακέτα τσιγάρα σε ημερήσια βάση.
Η λάμπα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Μελλοντικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες κηροζίνης που είναι αρκετά δημοφιλείς στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά προκαλούν ρύπανση εσωτερικού χώρου και ευθύνονται για εγκαύματα και πυρκαγιές.
Μόνο στην Ινδία 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο τραυματίζονται σοβαρά από ατυχήματα με λάμπες κηροζίνης και υποφέρουν από εγκαύματα.
Πηγή: econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου